Minimalisme – hvorfor mindre er mere

Minimalisme - hvorfor mindre er mere

Det var februar 2016, solen strålede gennem vinduet og jeg sad bøjet over den bærbare og arbejdede. En dag som så mange andre. Troede jeg…

Hvad jeg endnu ikke vidste var at lige netop denne dag markerede starten på en rejse som endnu ikke er slut. En vej mod mindre. Min hustru var faldet over en blog der handlede om noget den kaldte minimalisme. Det første der faldt mig ind var at det handlede om boligindretning. Det holdt på ingen måde stik.

Det handlede tværtimod om at sige farvel og tak til de ting, tanker og handlemønstre som havde haft deres tid. For mig startede det med at kaste sig over den massive CD-samling der havde prydet reolen og samlet rå mængder støv igennem flere år.

Over et år senere tør jeg ikke tænke på hvor meget jeg har skilt mig af med af dødvægt, nok hvad der kan fylde en mindre container.  Vi snakker tøj og sko der ikke længere passede mig, gamle papirer, køkkenudstyr, møbler og spil – kort sagt alle de ting der havde aftjent deres værnepligt og ikke var blevet set og anvendt i lang tid.

Det gode er at mange af disse ting ikke bare er smidt tankeløst ud, men er givet videre til genbrug eller anden genanvendelse og nu skaber glæde eller funktion i nye sammenhænge.  En anden gevinst er at jeg nu lægger mærke til og sætter pris på de ting jeg har tilbage.

Nu tænker jeg mig om en ekstra gang før nye ting tages med hjem eller en ny app hentes eller købes. Har jeg virkelig brug for den her dims eller gadget eller kommer den bare til at fylde op både fysisk og mentalt? Det har givet mere luft i hverdagen og til min overraskelse, også i økonomien. Samtidig er det et lille bidrag til bæredygtighed når der forbruges bevidst.

Prøv at tage et kig rundt i dit hjem eller dit tøjskab. Tag en ting op ad gangen og spørg dig selv om den vækker glæde, er et fejlkøb som bare minder dig om spildte penge eller måske bare ikke passer til dig mere. Saml alle de ting der ikke giver mening for dig længere i en kasse og sæt den væk i en måneds tid. Når måneden er omme og du ikke har manglet kassens indhold, er det måske på tide at sige farvel til den ekstra bagage du slæber rundt på?

Læs også hvordan meditation har været en hjælp for mig

Hvad er dine erfaringer eller udfordringer med at leve med mindre? Jeg hører meget gerne fra dig i kommentarfeltet herunder. Du er også meget velkommen til at dele denne artikel hvis du finder den relevant for andre. På forhånd tak – det betyder meget at du læser med.

2 Comments

  1. Less is more siger man indenfor musikkens verden. Og Stephans blog rammer ret præcist ned i tidens trend med at genbruge. Men også det rent mentale i at få ryddet op. Tanken om at pakke tingene væk i en måneds tid, appellerer ganske godt til mig. Men samtidig kan det være en god tanke, at når vi står og overvejer at købe nyt, så overvej igen:”har jeg brug for denne ting?”
    Less is more.

Skriv gerne et svar