Bæredygtighed gennem minimalisme

Bæredygtighed gennem minimalisme

Bæredygtighed og minimalisme – hvordan hænger det sammen tænker du måske? I løbet af den proces jeg påbegyndte i 2016 har jeg erfaret at minimalisme og bæredygtighed så absolut hænger sammen. Når du fjerner alt det unødvendige og til sidst står tilbage med de ting der virkelig betyder noget for dig, skaber det overblik og luft til bedre beslutninger efterfølgende.

Ligesom du bedre handler ind og undgår madspild hvis du har styr på hvad fryseren og køleskabet gemmer på, gør det samme sig gældende med resten af dit hjem. Det er alt andet nemmere at træffe valg om hvad du mangler af nyt tøj (og undgå fejlkøb) hvis du har styr på hvad tøjskabet lige præcis gemmer på.

Det samme gør sig gældende med dine køkkenredskaber, sko og tasker for bare at nævne nogle få. En gennemgang af produkterne i dit badeværelse vil helt sikkert også afsløre at du har fået købt flere udgaver af samme produkt og at noget af det er blevet for gammelt og er lige til at smide ud. Det er både en belastning for din økonomi og for miljøet når du på den måde kommer til at overforbruge.

Bæredygtigheden kommer netop i spil når du får et overblik over dine (færre) ting. Der er mindre at vedligeholde og reparere på og de penge du sparer på denne måde kan bruges på ting af bedre kvalitet som holder længere og netop derved skåner du miljøet.

Vi kan også kalde det bevidst forbrug og en metode til at undgå impulskøb som både er dårlige for miljøet og din økonomi. Det er også et opgør med den fremherskende brug og smid væk-kultur, herunder fast fashion som er modeindustriens nyeste påhit for at stimulere køb ved at tilbyde en ny kollektion på ugebasis istedet for den gamle model med 4 årlige kollektioner.

Det behøver ikke at være sværere end at du tager kaffe, vand og mad med hjemmefra istedet for to-go. At du ser på nye måder at sætte et outfit sammen af tøj du har i forvejen. Eller at du får læst de bøger du fik til fødselsdag eller jul for år tilbage før du tager til endnu et bogudsalg.

Hvis du har brug for yderligere inspiration til en bæredygtig livsstil kan jeg varmt anbefale at tage et smut forbi Sustain Daily

Hvad er dine erfaringer eller udfordringer med at tænke bæredygtighed ind i din hverdag? Jeg hører meget gerne fra dig i kommentarfeltet herunder. Du er også meget velkommen til at dele denne artikel hvis du finder den relevant for andre. På forhånd tak – det betyder meget at du læser med.

2 Comments

  1. Hej Stephan. Det er sjovt som interessen for én ting, medfører interesse for det næste. Her var det fokus på vores økonomi som ledte mig til minimalisme , som har medført interesse for bæredygtighed. Kh Maria

    • Kære Maria – mange tak for dine ord. Jeg har oplevet den samme rejse, blot med start ved minimalisme over bæredygtighed til en øget interesse for og forståelse af hvor meget økonomi har at sige i forhold til vores frihed. At vi selv definerer hvordan vores liv skal skrues sammen og se ud og at vi ikke behøver at arbejde og forbruge som naboen. Jeg glæder mig til at følge med på jeres rejse. Kh. Stephan

Skriv gerne et svar